Wil jij het Hr-woordenboek bestellen?

Auteur: Charis Libotton
Uitgeverij: LannooCampus
Aantal pagina’s: 166
Taal: Nederlands
Verschijningsdatum: 4/6/2024
Uitvoering: Paperback

Hr-woordenboek

50 wetenschappelijke begrippen voor teamleden en hun leidinggevenden

Wat maakt dat je een collega vertrouwt?
Wat is het belang van teamreflectiviteit?
Hoe kan je het zelfleiderschap van je teamleden vergroten?

Dit woordenboek verkent 50 hr-begrippen die cruciaal zijn voor effectief leren, samenwerken en presteren in teams. Alle 50 zijn belangrijk, maar krijgen in organisaties niet altijd de juiste invulling of de gewenste aandacht.

Hr-woordenboek gaat verder dan alleen definities. Het verdiept kernconcepten zoals:

  • team-empowerment
  • zelfsturing
  • teamcommunicatie
  • feedbackcultuur
  • psychologische veiligheid
  • conflictmanagement
  • verschillende leiderschapsstijlen

Bovenal stimuleert dit boek om met de inzichten aan de slag te gaan. Lees een begrip, bestudeer de inzichten, zoek welke uitdagingen je op het beschreven gebied hebt … en experimenteer.

Wat zeggen de lezers?

Eefje Van Lancker

Sectorconsulente, Commerce training

Dit werk had ik al lang willen hebben en had me al veel opzoekingswerk bespaard. Het is een onmisbare gids voor hr-professionals en teamleaders, met theoretische inzichten die praktisch benaderd worden. Het biedt de essentiële basis, wat het echt waardevol maakt. 

Ik zal er nog vaak naar teruggrijpen, dat is zeker. 

Proficiat Charis met dit tikkeltje magie!

John Van Vooren

Afdelingshoofd Gebouwen, Jan De Nul Group

Je hebt als leidinggevende continu de kans om impact te hebben op het leren en presteren van zowel medewerker als organisatie.  Dat wil gelukkig al wel eens lukken. Echter stel je evengoed vast dat een verwachting niet steeds wordt ingevuld of een aangegeven richting niet zomaar wordt ingeslagen.  Hierbij treedt het grootste spanningsveld op als (nieuw) leidinggevende van sterke teams en/of in een context van zeer uitgesproken en reeds sterk aanwezige bedrijfscultuur. 

Charis geeft je met dit Hr-woordenboek een heldere en – met 50 begrippen – een zeer kernachtige houvast voor een reeks hierin bepalende dynamische processen en modellen, waarbij je de geruststelling en het comfort hebt dat er, typerend voor haar visie en aanpak, op wetenschappelijke literatuur wordt teruggevallen.

Alle antwoorden kan en zal dit boek niet bieden. De kracht zit er wel in dat het je een heel overzichtelijke, en mooi geïllustreerde, dubbele roadmap meegeeft. Eén naar de achterliggende literatuur om verder in te verdiepen en één hoe de begrippen en modellen met elkaar in relatie staan en elkaar beïnvloeden. 

Die wisselwerking houdt je ook direct een spiegel voor. Als leidinggevende ben je in de organisatie evengoed iemand die nog wat te leren heeft…

Michiel De Maesschalck

Marketing & Communication Manager, Aspiravi

Charis bundelt haar kennis en expertise in dit krachtige en praktische boek. Een onmisbare tool voor leidinggevenden en hr-professionals, boordevol wetenschappelijk onderbouwde inzichten en toepasbare modellen.
De heldere taal en de toegankelijke visualisaties maken complexe theorieën eenvoudig te begrijpen. Leer hoe je verschillende medewerkers kunt samenbrengen, competenties kunt ontwikkelen, effectieve feedback kunt geven en de juiste leiderschapsstijl kiest.

Een must-have voor iedereen die met mensen werkt en zijn team of organisatie naar een hoger niveau wil tillen.

Sabien Lemaire

Hr-directeur, Liantis

Vanuit hr streven we voortdurend naar manieren om onze organisatie te versterken en onze teams te laten groeien. In een wereld waar verandering de enige constante is, spelen wendbare teams en sterke leiders een cruciale rol bij het creëren van veerkrachtige organisaties.

Leidinggevenden zijn de brug tussen strategie en uitvoering. Hun dagelijkse inzet bepaalt de snelheid van verandering en het duurzame succes van de organisatie. Door te investeren in hun ontwikkeling en hiervoor wetenschappelijk onderbouwde modellen te gebruiken, vergroten we hun impact.

Charis heeft met haar Hr-woordenboek een waardevolle schat aan inzichten voor het leiderschapsdomein gecreëerd. Ze legt de nadruk op essentiële aspecten zoals vertrouwen, psychologische veiligheid, feedbackcultuur, teamleren en samenwerking. Haar unieke vermogen om wetenschap en praktijk te verbinden, maakt dit woordenboek onmisbaar voor iedereen die succesvolle teamwerking en leiderschapsontwikkeling nastreeft.

Bernie Caessens

Lead scientist, Poolstok

Het Hr-woordenboek is een heldere samenvatting van een aantal sleutelbegrippen uit de wereld van Human Resources. Meer bepaald 50 sleutelbegrippen die van vitaal belang zijn voor het ontwikkelen van individuen en teams, een onderwerp dat de komende jaren alleen maar aan belang zal winnen.

Charis, je slaagt erin om lastige begrippen tastbaar en bereikbaar te maken, en alleen daarvoor al verdien je alle lof. Maar je brengt ook een gelaagd verhaal. Kudos om ook de nadelen van psychologische veiligheid, een nogal beladen thema vandaag, te benoemen.

Kortom, een must-have voor elke hr-professional volgens mij. Gefeliciteerd.

Prof. dr. Filip De Fruyt

Ghent University

Hr wordt gekenmerkt en geplaagd door een veelheid aan concepten die wetenschappers, management goeroes en gehaaide consultants elk jaar kwistig rondstrooien via sociale media en verkooppraatjes. Je ziet als praktijkmens door de bomen het bos niet meer?

Dan biedt dit boek jou een noodzakelijke introductie tot 50 veelgebruikte concepten, modellen en theorieën, ingeleid via een aantal vragen vanuit de hr-praktijk.

Uitnodigend en toegankelijk geschreven, zonder drammerig over te komen. Love it!

Prof. dr. Bart Wille

Ghent University

‘Jingle-jangle fallacies’: het onterecht aannemen dat twee dingen hetzelfde zijn omdat ze met een gelijk(aardig)e term worden beschreven, óf het onterecht aannemen dat twee dingen verschillend zijn omdat ze met een andere term worden beschreven.

Wij, wetenschappers, houden doorgaans van het nauwkeurig definiëren van de concepten waarmee we werken. Maar toch worden deze jingle-jangle fallacies ook in ons bedrijf een heel belangrijk probleem. Met name in de leiderschapsliteratuur, waar de ‘nieuwe’ stijlen als paddenstoelen uit de grond schieten. Een verklaring? (Sommige) wetenschappers vinden het leuk om een nieuw idee te kunnen lanceren; om hun naam aan een innovatief concept te kunnen verbinden; om hun stempel te kunnen drukken op een nieuwe lijn van onderzoek.

Netjes is het allemaal niet, en al zeker niet productief. Voor het werkveld dat met deze concepten op een verantwoorde manier aan de slag wil, dreigt de ontreddering. En daarnaast zet het uiteraard ook de deur open voor bad practice.

Hebben we nood aan nóg een extra boek over hr?

Als het de bedoeling is om (opnieuw) een aantal ‘nieuwe’ concepten te introduceren, dan zou ik eerder sceptisch zijn. Maar dit boek, dat de bedoeling heeft om een selectie van 50 vaak gebruikte concepten te verhelderen, dat kan ik alleen maar aanraden. Temeer omdat er na de kernachtige omschrijving ook telkens een voorproefje volgt van hoe men met een concept in de praktijk aan de slag kan. Het is eigenlijk al uitkijken naar de volgende reeks van 50.

Scroll naar boven